Go Back Email Link

Κόκορας με χοντρά μακαρόνια

Κλασικό, παραδοσιακό φαγητό.
Prep Time10 minutes
Active Time1 hour 50 minutes
Total Time2 hours
Course: Κυρίως Γεύματα
Cuisine: Ελληνική
Yield: 8 άτομα
Cost: 25€

Equipment

  • 1 κατσαρόλα για το βράσιμο των μακαρονιών
  • 1 κατσαρόλα για το μαγείρεμα
  • 1 πιατέλα για το σερβίρισμα

Materials

  • 1 κόκκορας ~ 2 κιλά
  • πακέτο μακαρόνια Χοντρά Νο 6
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ντοματοχυμό 200 ml
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • ½ ποτηράκι λευκό κρασί
  • γαρύφαλλο
  • κιλό μυζύθρα σκληρή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Instructions

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κόκορα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ξανθό χρώμα
    1 κόκκορας, 2 κρεμμύδια, 1 ποτηράκι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο
  • Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις ντομάτες, το ντοματοχυμό, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, αλατοπίπερο, νερό και αφήνουμε τον κόκορα σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά, ανάλογα με το μέγεθός του και αν είναι χωριάτικος, ή ελευθέρας βοσκής ή απλή κότα
    5 ντομάτες, ντοματοχυμό, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, 1 κ.γ. ζάχαρη, ½ ποτηράκι λευκό κρασί, γαρύφαλλο, πιπέρι, αλάτι
  • Σε άλλη κατσαρόλα σε μπόλικο βραστό αλατισμένο με χονδρό αλάτι, νερό βράζουμε τα μακαρόνια μας. Όταν γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά
    1½ πακέτο μακαρόνια, αλάτι
  • Όταν γίνει και το κοτόπουλο σερβίρουμε σε πιατέλα τα μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω το τυρί και τον κόκκορα πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί
    ⅓ κιλό μυζύθρα

Notes

Συνοδεύεται με χωριάτικο κόκκινο κρασί