Συνταγές
Μπογάτσα Βυτινιώτικη
Τοπικό γλυκό
Yield: 8 μερίδες
Cost: 8€
Equipment
- 1 μικρή κατσαρόλα
- 1 ταψί για το ψήσιμο
Materials
- 700 γραμμάρια αλεύρι
- 300 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά κανελογαρύφαλο, ή μαστίχα
- ⅔ κουταλιά σόδα
- 5 κουταλιές χυμό λεμόνι
Instructions
- Ανακατεύετε700 γραμμάρια αλεύρι
- Προσθέτετε300 γραμμάρια ελαιόλαδο
- Προσθέτετε200 γραμμάρια ζάχαρη
- Προσθέτετε1 κουταλιά κανελογαρύφαλο, ή μαστίχα, ⅔ κουταλιά σόδα, 5 κουταλιές χυμό λεμόνι, 100 γραμμάρια κρασί
- Ψήσιμο σε φούρνο με αέρα στους 180°
Κόκορας με χοντρά μακαρόνια
Κλασικό, παραδοσιακό φαγητό.
Yield: 8 άτομα
Cost: 25€
Equipment
- 1 κατσαρόλα για το βράσιμο των μακαρονιών
- 1 κατσαρόλα για το μαγείρεμα
- 1 πιατέλα για το σερβίρισμα
Materials
- 1 κόκκορας ~ 2 κιλά
- 1½ πακέτο μακαρόνια Χοντρά Νο 6
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 5 ντομάτες ψιλοκομμένες
- ντοματοχυμό 200 ml
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
- ½ ποτηράκι λευκό κρασί
- γαρύφαλλο
- ⅓ κιλό μυζύθρα σκληρή
- αλάτι
- πιπέρι
Instructions
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κόκορα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ξανθό χρώμα1 κόκκορας, 2 κρεμμύδια, 1 ποτηράκι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο
- Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις ντομάτες, το ντοματοχυμό, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, αλατοπίπερο, νερό και αφήνουμε τον κόκορα σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά, ανάλογα με το μέγεθός του και αν είναι χωριάτικος, ή ελευθέρας βοσκής ή απλή κότα5 ντομάτες, ντοματοχυμό, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, 1 κ.γ. ζάχαρη, ½ ποτηράκι λευκό κρασί, γαρύφαλλο, πιπέρι, αλάτι
- Σε άλλη κατσαρόλα σε μπόλικο βραστό αλατισμένο με χονδρό αλάτι, νερό βράζουμε τα μακαρόνια μας. Όταν γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά1½ πακέτο μακαρόνια, αλάτι
- Όταν γίνει και το κοτόπουλο σερβίρουμε σε πιατέλα τα μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω το τυρί και τον κόκκορα πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί⅓ κιλό μυζύθρα
Notes
Συνοδεύεται με χωριάτικο κόκκινο κρασί
Σίγλινο με αβγά
Κλασσικός μεζές για κρασί, τσίπουρο ή ούζο
Yield: 5 άτομα
Cost: 15€
Equipment
- τηγάνι
Materials
- συσκευασία σίγλινο (χοιρινό παστό)
- 6 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι ή βούτυρο
Instructions
- Σύντομο Βράσιμοσυσκευασία σίγλινο
- Τεμαχίζουμε το σύγκλινο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο ή λάδι και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο ίσα ίσα να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Σπάμε τα αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα χτυπάμε καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά πάνω στο κρέας μας. Ανακατεύουμε ελαφρά και περιμένουμε να ψηθούν.6 αυγά, αλάτι, πιπέρι, λάδι ή βούτυρο
Notes
Συνοδεύετε με κρασί, ουζάκι ή τσίπουρο
Ζυμαρικά
Ζυμαρικά, εδώ
Τυριά
Η Βυτίνα φημίζεται για τα τυριά της. Υπάρχει μεγάλη –ντόπια– παραγωγή, κυρίως φέτα, γραβιέρα και πολλά άλλα. Προτείνουμε τον Τσατσουλή.